Táplálkozás
Szólj hozzá!

Fűszeres szárazbab

szarazbabA Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelték. A rómaiak szavaztak a babbal: a fehér a kedvező döntés jele, míg a fekete az elítélésé volt.

Hazánkba a XVI. században jutott el.

Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.

Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket.

A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás.

Hozzávalók 4 személyre

  • 400g nagy szemű szárazbab
  • 100g hagyma
  • 2ek csíraolaj
  • 1kvk provance-i fűszerkeverék
  • 100ml húsleves
  • 2ek tejföl
  • só, frissen őrölt bors
  • 4db húsos paradicsom

A mélyhűtött babot felengedjük, a frisset előző nap beáztatjuk. A babot megpároljuk. A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és egy serpenyőben, olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a babhoz.

Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a húslevest és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 5 percig együtt csendesen főzzük.

A paradicsomot megmossuk, kockára vágjuk, és a babhoz adjuk. 5 percig, fedő alatt pihentetjük.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .