Hipnoterápia, Hipnózis alapkurzus, Horizont, Pszichológia
Szólj hozzá!

Hipnotikus szuggesztiók

A hipnotizált személynek adott szuggesztiókkal változatos magatartásmódok és élmények idézhetők elő. Hipnózisban befolyásolni lehet a személy mozgáskontrollját, gátolni lehet új emléknyomok kialakulását, míg a régebbieket fel lehet éleszteni, és a jelen érzékelését is radikálisan meg lehet változtatni.

smoking-hypnosis-ftrSok hipnotizált ember akaratlan mozgásokkal reagál a közvetlen szuggesztiókra. Ha például kinyújtott karral egymás felé fordított tenyérrel áll, és a hipnotizőr azt sugallja, hogy a két kéz vonzza egymást, akkor a páciens kezei rövidesen megmozdulnak és a személy azt érzi hogy kezei tőle független külső erők hajtják. Közvetlen szuggesztióval gátolni is lehet a mozgást. Ha a szuggesztibilis személynek azt mondják, hogy az egyik karja merev, mint egy vasrúd, és ugyanakkor azt kérik, hogy hajlítsa be, akkor erre nem lesz képes, vagy a szokásosnál jóval nagyobb erőre lesz ehhez szüksége. Ez a válaszfajta ritkább, mint a sugallt mozgás.

A hipnózisból felébresztett emberek a hipnotizőrtől előre beállított jelre meghatározott mozgással reagálhatnak. Ezt poszthipnotikus válasznak nevezzük. Még ha el is felejti a szuggesztiót, a személy erős kényszert érez a viselkedés végrehajtására.

A hipnotizőr szuggesztiójára a hipnózis alatt történtek kiesnek az emlékezetből egészen addig, amíg a hipnotizőr jelzése lehetővé nem teszi a páciens számára, hogy felidézze azokat. Ezt a jelenséget poszthipnotikus amnéziának nevezzük. Az emberek nagyban különböznek egymástól a poszthipnotikus amnéziára való érzékenységük tekintetében. Ebben a vizsgálatban tíz, hipnózis alatt végrehajtott cselekvést kellett felidézni. Néhányan egyet sem, illetve csak egy-két ilyen cselekvést felejtettek el, a legtöbben négyet-ötöt. A vizsgálati személyek nem kis része azonban mindet elefelejtette. Ez a fajta kétpólusú eloszlás a személyek két elkülöníthető csoportjára utal a poszthipnotikus amnéziára vonatkozó vizsgálatokban. A jó felidézők csoportja a nagyobb, és valószínűleg az átlagos hipnotikus érzékenységűeket képviseli. A mindent elfelejtők képezik a kisebb csoportot, és minden bizonnyal ők tekinthetők a hipnózis virtuózainak. Néhány kutató szerint a hipnózis átmenetileg egyes tételek emlékezetből való kikeresését gátolja, de nem befolyásolja magát a tárolást.

Hipnotikus szuggesztióra néhányan képessé válnak korábbi életük bizonyos eseményeinek, például harmadik születésnapjuknak a felidézésre is. Némelyek ezt az epizódot olyan élénken fel tudják idézni, mintha televízión látnák. Egy másik típusú regresszióban a személyek azt érzik, mintha újra élnék az eseményeket. Olykor a már rég elfeledett gyermeknyelv is felidéződik a regresszió során. Erre példa az a japán szülőktől származó amerkai fiú, aki egész fiatalon beszét japánul, de aztán elfelejtette, és hipnózisban újra folyamatosan kezdte beszélni a japán nyelvet.

Kapcsolódó bejegyzések:

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .