Lexikon
Egy hozzászólás

Mik a vitaminok?

VitaminsVitaminoknak nevezzük a szervezetben zajló biokémiai folyamatok szabályozásához nélkülözhetetlen, felépítésünkben eltérő szerves tápanyagok csoportját. Jelentős részüket a szervezet nem tudja előállítani, ezért kívülről, a táplálékból vagy kiegészítők formájában kell testünkbe juttatni, mert bármelyik hiányzik is közülük, az életműködésünk károsodhat.

A szerves anyagok, azaz a vitaminok mellett a szervezetnek szervetlen tápanyagokra is szükségük van. Ha ezekből a napi szükségletünk 100 milligrammnál több, akkor szervalkotó ásványi anyagoknak, ha kevesebb, nyomelemeknek nevezzük ezeket.

Az évszázad elején még semmit sem tudtunk ezekről a tápanyagokról, ám alig néhány évtized leforgása alatt csaknem ötven, az élethez nélkülözhetetlennek gondolt anyagot azonosítottak. Mindnek nevet és számot adtak, csakhogy a tudomány fejlődésével kiderült, hogy ezek zömét a szervezet elő tudja állítani. Mai ismereteink szerint 18-féle ásványi anyag és 13 vitamin szükséges az életfolyamatok fenntartásához.

Csak példaként: a szervezetbe juttatandó A-vitamin ajánlott napi dózisának a felét sem kapja a férfiak 70 százaléka, míg például a felnőtteknek ajánlott 12 mg E-vitaminból a férfiak 56, míg a nők 75 százaléka nem részesül. A vizsgálat szerint a napi 1,3 mg-os B1-vitaminbevitel helyett még az 1 mg-ot sem éri el a férfiak 35, a nők 45 százaléka. A B2-vitaminból férfiaknak 1,8 mg-ra volna naponta szüksége, ám az adatok azt mutatják, hogy az erősebb nem képviselői közül minden negyedik még az 1,2 mg-os fogyasztást sem éri el, a nőknek pedig csaknem 40 százaléka is csak ennél kevesebbet tud a táplálkozás útján megszerezni. Hihetnénk, hogy a télen is elérhető déligyümölcsök vagy éppen a salátaevési divat legalább C-vitaminból biztosítja a szükséges szintet, ám a 60 mg-os napi ajánlott bevitel helyett 40 mg alatt fogyasztott a férfiak és a nők 35 százaléka. Vasból a teremtés koronáinak 37 százaléka kap kevesebbet, míg a biológiai okokból amúgy is fenyegetettebb, fogamzóképes korú nők csupán 18 százalékának volt elegendő a vasbevitele.

gyumiMégsem mondható, hogy a táplálék kiegészítők, multivitamin-készítmények feleslegesek volnának, hiszen vannak olyan okok, amelyek miatt orvosi javallatra pótlásra szorulunk. Igaz, akik anyagi okokból nem engedhetik meg a foszforban gazdag tengeri halak, a kalcium raktárt jelentő sajtok, a vaspótlásban oly jól használható bélszínek fogyasztását, vélhetően a multivitamin-készítmények segítségével sem élhetnek.

De nem csak a szegények vannak kitéve a hiányállapotok okozta egészségkárosodásnak, hanem a fogyókúrázók is, mert bár étrendjüket gondosan állítják össze, mégis, kevesebb tápláléktömeget vesznek magukhoz, így nem jutnak elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Szintén gyakori ez azok körében, akik valamilyen szélsőséges táplálkozási elvet követnek. A vegetáriánusok – már ha igazán tartózkodnak minden állati eredetű élelmiszertől, – megfosztják magukat például a B12-vitamintól, amely csak állati eredetű termékben található, a növényekben egy mikrogramm sincsen belőle. Esetükben tehát szükség van étrendi kiegészítésre.

Ha tetszett, oszd meg!

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .