Táplálkozás
Szólj hozzá!

Unokák és nagyszülők veszélyben?

vitaminokA vitamin-, nyomelem- és ásványianyag hiányos táplálkozás szempontjából halmozottan veszélyeztetettek az idősek. A szakirodalmi adatok szerint 30-60 százalékuk elégtelenül táplálkozik, így őket nagyobb mértékben fenyegetik a hiányállapotok kialakulása. Ennek több oka van. Egyrészt az időskorúak érdeklődése a táplálkozás iránt beszűkül, ami jórészt annak is következménye, hogy az idősödéssel együtt az embernek csökken az íz érzése, így nem kívánja meg, s nem is élvezi az ételeket úgy, mint fiatalabb korában. Az elégtelen táplálkozásnak nem csak anyagi, hanem életmódbeli okai vannak a nyugdíjasok esetében: a magára maradt idős ember nem vezet háztartást, míg korábban a gyerekek vagy éppen az élettárs kedvéért csak-csak nekiállt főzőcskézni, önmagáért már nemigen.

Nem jobb a helyzet a növő félben lévőknél sem: két országos felmérés adatai is azt bizonyítják, hogy már az általános iskolás gyermekek táplálkozásában is fellelhetők mindazok a kockázati tényezők, amelyekről a felnőttek esetében szólni szoktunk: a zsír-, koleszterin- és nátriumklorid-bevitelük magasabb a kelleténél, azonban vitaminokból, ásványi anyagokból nem fogyasztanak elegendő mennyiséget. Például az ajánlott napi kalciumdózis 70 százalékát sem éri el a fiúk csaknem 50, a lányok 65 százaléka. B1-vitaminból a lányok fele, a fiúk 60 százaléka, B2-vitaminból a fiúk 45, míg a lányok 30 százaléka, továbbá B6-vitaminból a fiúk 35, a lányok 18 százaléka fogyaszt kevesebbet az ajánlott napi adagnál.

S úgy tűnik, hogy hiába kapható a sok C-vitaminnal dúsított cukorka és a különböző ízű, színű, formájú, kifejezetten a gyerekeknek készített multivitamin, mert még C-vitaminból is kevesebbet fogyaszt a gyerekek 32-35 százaléka. A D-vitaminbevitel is nagyon alacsonynak bizonyult, de szerencsére ezt a gondot a természet megoldja: a szabad levegőn tartózkodás során a napfény hatására a szervezetben elegendő mennyiség szintetizálódik. A felmérés megdöbbentő adatokat tárt a kutatók elé: a több megyében és a fővárosban vizsgált felső tagozatos gyermekek 20 százaléka nem reggelizik, 27 százaléka nem ebédel a hétköznapokon, sőt, még a vasárnapi ebédet is kihagyja (vagy kénytelen kihagyni) 6 százalékuk. A gyerekek 11-13 százaléka sosem vacsorázik, ennek az is az oka, hogy a hatodikos lányok körében már igen magas a fogyókúrázók aránya.

Kapcsolódó bejegyzések:

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .