Táplálkozás
Szólj hozzá!

Nemenként eltérő pirulák?

vitaminAz előző bejegyzésekben ismertetett felmérések több kérdést felvetnek. Elsőként azt, hogy ha ennyire eltérőek a vitamin- és nyomelem beviteli adatok a nőknél és férfiaknál, akkor helyes-e a kötött összetételű, egységes táplálék kiegészítők ajánlása?

Való igaz, hogy vannak olyan vitaminok és főképpen ásványi anyagok, amelyekből eltérő az ajánlott napi dózis a nők és a férfiak esetében, így pótlásukkor is tekintettel lehetünk ezekre a különbségekre. Nyilvánvaló, hogy kalciumra minden embernek szüksége van, ám az is köztudott, hogy a változókor után a nőknél a kalciumvesztés hirtelen jelentősen fokozódik, ezért nekik – orvosi javallatra – nagyobb mennyiségre lehet szükségük a csontritkulás megelőzéséhez. Ugyanez vonatkozik például a vasra, – a női szervezet jelentős mértékben veszít vasat a “nehéz napokon”. A gyártók már régen felismerték ezt, ezért már speciális készítmények is kaphatók, például külön a dohányosok megnövekedett C-vitamin szükségletének kielégítésére, megint más a stresszesebb időszakokra, más-más a menedzsereknek és a kismamáknak.

A magyar lakosság csaknem 80 százaléka jódhiányos területen él.

Kapcsolódó bejegyzések:

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .