A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába, a csucsor (Solanum) nemzetségbe tartozó növényfaj, zöldségnövény.
A padlizsán név az arab badinjan szóból származik, amely a perzsa badin-gan alakon keresztül a szanszkrit vatin-ganah kifejezésből ered. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, Erdélyben vinete vagy vinetta néven ismert.
Egynyári növény. Kelet-Indiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették, de Magyarországon is egyre jobban kedvelik és termesztik. Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is.
A padlizsánpüréhez rozskenyér vagy héjában főtt burgonya illik.
Hozzávalók négy személyre:
- 500 g padlizsán
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint, lehet több is)
- 6 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors (leginkább fekete)
A padlizsánt, villával több helyen megszurkáljuk. 200 Celsiusra előmelegített sütőben (gázsütő: 3. fokozat, légkeveréses:180 fok) puhára sütjük, majd a héját eltávolítjuk. A padlizsán húsát egy tálban robotgéppel finom péppé verjük. Hozzáadjuk az apró, kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az olajat, és jól összekverjük. Sózzuk, borsozzuk.
1-2 órán át állni hagyjuk. Retekkel, paradicsom- vagy zellerdarabokkal tálaljuk.