Pszichológia
Szólj hozzá!

Stressz és következményei – I.

A stresszkeltő szituációk érzelmi válaszokat eredményeznek, amelyek a jókedvtől a sokkal gyakoribb negatív érzelmekig terjednek.

stresszA stresszre adott leggyakoribb válasz a szorongás. A szorongáson olyan kellemetlen érzéseket, érzelmeket értünk, mint az aggódás, a félelem a feszültség és a rossz előérzet, melyeket különböző mértékben már mindannyian átéltünk.

Ezen tünetek súlyozott mintázata az úgynevezett poszttraumás stressz. A poszttraumás stressz olyan események után alakulhat ki, mint a természeti katasztrófák, háborúk, gyermekrablás, terrorcselekmények, nemi erőszak, gyermekkori szexuális zaklatás stb.

Egyes személyek lelkiismeretfurdalást éreznek amiatt, hogy ők túlélték a katasztrófát, míg mások nem. Mások bűntudatot éreznek a történtek miatt, mintha ők lennének érte a felelősek.

A poszttraumás stresszbetegség időnként közvetlenül a tragikus esemény után jelenik meg, néha valamilyen kisebb stressz hozza felszínre hetek, hónapok vagy akár évek múltán.

A betegség igen sokáig is eltarthat.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .