Könyvajánló
Szólj hozzá!

Szabadulj meg a 9-5-ig robottól

Többen is kértétek, hogy ajánljunk könyveket digitális nomád témakörben. Ami útmutatást ad, esetleg inspirál, motivál titeket az úton. Vagy lendít rajtatok, hogy egyáltalán rálépjetek az útra 🙂

Volt is nagy diskurzus, komoly kupaktanács, hogy melyik könyvet válasszuk a millióból. Mi az, ami tényleg inspirálólag hat, de fenékberúgásnak is jó. Végül, egy 2007-es kiadványra esett a választásunk, mert időtálló. Bármikor lekaphatod a polcról, ha elakdtál vagy éppen mélyponton vagy és úgy érzed, semmi sem sikerül.

A könyvet, Timothy Ferriss írta és mára már szintet lépett; befektetési angyallá vált. Talán, ez az életút is mutatja, hogy honnan, hová lehet fejlődni, mit lehet elérni, ha az ember kitűzi maga elé a célokat és keményen dolgozik is az ügyön.

A könyv, magyarul a 4 órás munkahét címet kapta. Itt szeretném megjegyezni, hogy aki teheti, aki tud angolul, az az angol eredetit olvassa, mert a magyar kiadás, fordítás hagy némi kívánnivalót maga után. Sajnos. Angol nyelven ezen a címen tudtok rákeresni a könyvre: Timothy Ferriss: The 4-Hour Workweek – Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich, Crown Publishers, New York, 2007.

Miről szól a könyv? Konkrétan semmi másról, mint arról, hogy hogyan alakította ki Tim a saját életstílusát. Ergo, első lépésként, tényleg el kell döntened, hogy mit is akarsz? Hogyan akarsz élni? Persze, ezekre a kérdésekre nem könnyű válaszolni és akár olvasás közben is megszállhat az ihlet, jöhet olyan ötlet, amire eddig nem is gondoltál. Tehát, Tim, lehetőségeket is felvillant előtted.

4orasMH

Természetesen, a könyv nagyon amerikai, ezért agyhalottaknak semmi esetre sem ajánlott. De aki képes a gondolkodásra, annak feltétlenül el kell olvasnia. Nem szentírás, amiről Tim ír. Minden, csupán lehetőség. Pontosan le tudod majd másolni? Persze, hogy nem. Már csak azért sem, mert Európa egészen más, mint Amerika; benne Magyarország pedig, homlokegyenest ellenkező. Ráadásul, mások a törvények. Ergo, ami ott legális és Tim simán élt vele, az elképzelhető, hogy Magyarországon vagy az EU-ban törvénybeütköző. Ez, azonban ne szegje kedvedet, ne gondold, hogy Tim hülyeségeket ír. Ha folyton a negatívumokat veszed csak észre, ha azon pörögsz, hogy ez sem, meg az sem megvalósítható, akkor egyáltalán nem neked való a digitális nomád életforma vagy a 4 órás munkahét. Maradj a 8-12 órás “kiszámítható” robotban.

Miért is írtam, hogy a könyvhöz gondolkodásra képes agy szükségeltetik? Azért, mert a könyv nemhogy nem európaiaknak íródott, de a magyaroknak semmiképp. Minden, amit ebben a könyven olvasol amerikai viszonyokra van kidolgozva. Ergo, neked magadnak kell az ötleteket átalakítanod a saját kis életedre. Tudományosabban, adaptálnod kell Magyarországra, a magyar törvényi környezetre és nem utolsó sorban a saját életedre, valóságodra. Igen, dolgoznod, melóznod kell már megint 🙂

Senki ne essen abba a csapdába, mint a Gazdag papa, szegény papa esetén; mikor mindenki várta a csodát, majd nagy csalódások következtek. Miközben, nagyon kevesek ismerték föl, hogy az amerikai ingatlanpiac, amire Kiyosaki kidolgozta a rendszerét, semmiben sem hasonlít a magyar ingatlanpiacra. Kezdve azzal, hogy nem csak a bankrendszer különbözik a két országban, hanem az egyéb törvények is. Tehát, ahogy Kiyosaki esetében sem kapsz kész, pontról pontra végrehajtható itinert, úgy Timtől sem. Muszáj gondolkodnod. Muszáj megértened. Muszáj magadnak meglátnod a benne rejlő lehetőségeket.

Tim, sok olyan dolgot leír, amit már itt is olvashattál a blogon, pl. a digitális nomád cikksorozatunkban. Az, hogy ő a saját életstílusán keresztül mutatja be a lehetőségeket, nem azt jelenti, hogy neked is pont úgy kell élned. Utazva és utazás nélkül is lehetsz digitális nomád, csökkentheted a munkaóráid számát stb.

4HoursWorkWeek

Tim, többek között, beszél a könyvben arról, hogy nem mindegy, hogyan gondolkodunk. Erről, rengeteg helyen olvashattál már. Tim, konkrét példákat is hoz pl:

⬇️ Saját magadért dolgozni.
➡️ Másokat dolgoztatni magadért.

vagy

⬇️ Főnökké válni alkalmazottból; magadhoz ragadni az irányítást.
➡️ Nem főnöknek és nem is alkalmazottnak lenni, hanem tulajdonosnak. A te tulajdonodban legyenek a vonatok, és másvalaki feje főjön amiatt, hogy pontosan járjanak. (25.o.)

Ugye mennyire más szemlélet? Szemléletet váltani sem egyszerű egy komoly szocializáció után, mikor arra lettél nevelve, kondícionálva, hogy legyen egy jó szakmád, 30 éves korodra legyen valami vezető pozíciód, lehetőleg egy nagy multinál és bírd a stresszt, mert majd jó nyugdíjad lesz.

Tim, több ötletet ad, hogyan kezeld a munkahelyed és hogyan válts fokozatosan. Magyarországon, ez szinte megvalósíthatatlan, mikor egy 4-6 órás munka is science fictionnek számít. Viszont, az ötleteket átalakíthatod magadnak és az ötletek, újabb ötleteket generálhatnak benned. Szóval, ne vágd falhoz a könyvet 🙂

És ha már szóba került a nyugdíj, akkor csak egyetérteni tudok Timmel, aki ezt írja:

“A nyugdíjtervezés olyan, mint az életbiztosítás. Nem szabad többnek tekintenünk puszta fedezetnél az elképzelhető legrosszabb esetre, vagy arra, ha fizikailag képtelenné válnánk a munkára, és szükségünk lenne tőketartalékra a fennmaradáshoz.” (32.o.)

A magyarországi nyugdíjhelyzet tükrében kell ezt magyarázni? Főleg, ha még van minimum 20+ éved a nyugdíjig ….

Tim, többször említi a könyvében az életstílus-tervezést. Tudom, sokan még soha nem csináltatok ilyet, de pl. erre vagyunk mi, hogy segítsünk. Nem egy ördögtől való dolog és tényleg fontos ahhoz, hogy elérd a célodat. Nem hiába emeli ki Tim, vagy akár mi is többször. Szinte, minden vonatkozó cikkünkben.

TimFerriss

Továbbá, a könyvben olvashatsz időgazdálkodásról, de ne számíts semmi megszokottra! 🙂 Tim több oldalon keresztül szembesít az időrabló dolgokkal, amikről le kell mondanod, ha eredményes szeretnél lenni 😉

A 8. fejezethez érve pedig, kérlek ne vágd falhoz a könyvet, mert egy kis fantáziával, egy kis átalakítással Magyarországon is megvalósítható a dolog. Szóval, mielőtt dühöngeni kezdenél, g_o_n_d_o_l_k_o_d_j! Csak, hogy kedvet csináljak a dologhoz, itt a cím: “RÁZD LE MAGADRÓL A TÚLSÚLYT, ÉS KÓSTOLJ BELE A GEOARBITRÁZSBA!”

Mindezek mellett rengeteg feladatot is találtok, amikkel tesztelhetitek magatokat és azt is, hogy nektek, ill. az országban mi működik és mi nem? Gyorsan kiderül, hogy mely eszközökkel lehet “gyors” sikert elérni és mely eszközök azok – akár egy kis átalakítással -, melyek segítik a céljaid elérését.

A könyv végefelé Tim arra is szán néhány oldalt, hogy elmondja, hogyan lépett ki az állásából. Milyen lehetőségek vannak. Mi történik, ha felmondasz. Mondj fel bátran, de okosan!

Ha már muszáj játszanod, jó előre határozz meg három dolgot: a játék szabályait, a téteket és a távozásod időpontját! Kínai közmondás

Végezetül pedig, a könyv végén rengeteg ajánlott olvasmányt találsz 😉

Timothy Ferriss: 4 órás munkahét – Szabadulj meg a 9-5-ig robottól, és élj ott, ahová a szíved húz!
Fordította: Hegedűs Péter
ISBN: 978-963-9730-53-3
Kiadó: Bagolyvár Könyvkiadó Kft., 2007.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .