A Táplálkozás kategória bejegyzései

A majonéz

A majonéz neve annak az 1756-os csatának az emlékét őrzi, amelyben a franciák a Baleár-szigeteki Mahónnál legyőzték a briteket. Állítólag egy francia séf éppen ünnepi lakomát készített a győztes vezérek tiszteletére, amikor elfogyott a mártáshoz használt tejszín. Ekkor olívaolajból és tojássárgájából készített egy újfajta öntetet, amelyet „Mahonnaise”-nek nevezett el. Így indult hódító útjára a majonéz.

Liszt Lexikon – I.

A lisztek, tészták körül nagy vita van. Sokan szidják a tésztákat, a kenyeret, mert üres energia, szénhidrát, ami ugye hizlal, nem laktat, evés után alig egy órával már éhes vagy. Lexikonunkkal szeretnék eloszlatni néhány tévhitet a lisztekről, tésztákról, e mellett pedig, reméljük új információkat is sikerül átadnunk olvasóinknak.

Tönkölyfasírt

Ahogyan azt előző bejegyzésünkben is ígértük, candida diétát tartó Ügyfeleink kérésére, szakemberünk minta étrendet és recepteket is megoszt Önökkel. Álljon most itt a tönkölyfasírt receptje, amit vegetáriánusok is fogyaszthatnak. Természetesen, teljesen egészséges embereknek is ajánljuk.

Táplálkozási tévhitek

1. A nagy szénhidráttartalmú ételek hizlalnak. – A kutatások szerint ennek épp az ellenkezője igaz. A cukrok felvétele és az elhízás között fordított az arány, az elhízás és a zsírfelvétel között viszont egyenes összefüggés mutatható ki. A nagy szénhidráttartalmú ételek energiatömörsége (egységsúlyra jutó energia mennyisége) is kisebb, s ez kedvező irányban befolyásolja az összes energiafelvétel mértékét. Ne felejtsük el azonban, hogy a túlzott szénhidrátfogyasztás is elhízáshoz vezethet, csak lassabban, mint a zsírdús táplálkozás.