Pszichológia
Szólj hozzá!

Zaklatás és mentális egészség

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség szerint a zaklatás az agresszív magatartás egy formája, amelyben valaki szándékosan és ismételten más személy számára sérülést vagy kellemetlenséget okoz. Annak ellenére, hogy a zaklatás általában gyermekkorban fordul elő, a hatás akár felnőttkorig is fennmaradhat. A Duke University nemrégiben végzett olyan kutatást, amely megmutatja, hogy az agorafóbia és a pánikbetegségek aránya a zaklatás következtében jelentősen növekszik. A mentális egészséggel kapcsolatos problémák, például a depresszió, szorongás és az alacsony önértékelés sok olyan felnőttet kísértenek, akiket gyermekkorban zaklattak.

Az előző generációkban sok gyereknek önállóan kellett kezelnie a problémát. Sokáig népszerű kifejezések voltak a “hadd ventillálják ki” vagy “ignoráljuk”. Az volt az elképzelés, hogy ez majd ösztönzi a normális viselkedést.

A zaklatás legszembetűnőbb formája a fizikai. Ennek egyértelműen szemtanúi is lehetnek. Amikor egy szociálisan, fizikailag vagy intellektuálisan nagyobb hatalommal bíró gyermek egy másik gyermeket bánt, hogy nagyobb irányítást szerezzen, akkor a megcélzott gyermek fenyegetettnek érzi magát. Mivel a fizikai megfélemlítés a legkönnyebben látható, adott esetekben akár maradandó nyomot is hagyó, ez a megfélemlítés leggyakrabban megértett formája.

Egy másik típusú zaklatás az úgynevezett „relációs zaklatás”, amely magában foglalhatja valaki csoportból való kirekesztését, pletykák terjesztését és mások manipulálását. A kapcsolati megfélemlítés célja a társadalmi hierarchia fokozása azáltal, hogy ellenőrzés alatt tartja a gyengébbnek tartott embert. Ezt leggyakrabban a lányok használják, és érzelmileg pusztító hatásúak lehetnek, ám a fizikai zaklatással ellentétben a szülők és a tanárok ezt a típusú zaklatást gyakran nem veszik észre.

Annak ellenére, hogy történelmünk során, még mindig frissnek számít a cyberbullying, a tinédzserek igen széles körben használják és a felnőttek körében is egyre elterjedtebb. Mivel az internet használata bizonyos fokú elválasztottságot és távolságot mutat a zaklató(k)tól, lehet, hogy könnyebb kezelni akár oly módokon is, amit általában a valós életben nem tennénk. Az online zaklatásnak számos formája lehet. A közösségi média szerepet játszik abban, amikor az emberek csúnya megjegyzéseket írnak, amelyeket nyilvánosságra hoznak. A meztelen fényképek megosztása az interneten vagy telefonon keresztül szintén az internetes zaklatás egyik formája. A különböző megszégyenítési, cikizési formák szintén idetartoznak. A különbség az internetes zaklatás és az egyéb zaklatási formák között az, hogy az internetes zaklatás nem ér véget, amikor az áldozat vagy az elkövető kikapcsolja a számítógépét.

A szexuális zaklatás kultúránkban nemcsak az iskolákban, hanem a munkahelyeken is átható. A lányokkal való „vicceskedés”, miközben nem megfelelő módon érintik meg őket, zavaró lehet, különösen a tizenéves lányok esetében. Ha a szexuális zaklatás „vicc” formájában jelentkezik, nehéz lehet felszólalni. Lehet, hogy egy lányt azzal vádolnak, hogy nincs „humorérzéke”. A nem kívánt megérintés, valaki testével kapcsolatos megjegyzések, szexuális nyomás és meztelen fényképek megosztása valakinek beleegyezése nélkül mind a szexuális zaklatás formái.

Azzal, hogy azt sugallják, hogy egy zaklató empátiahiányos, elutasítjuk azt a sok gyermeket, akik meglehetõsen átlagosak és továbbra is zaklató magatartást mutatnak. Vannak olyan zaklatók, akik az agressziót az erő útjának gondolják, mert a szülõk ezt a viselkedési formát demonstrálják otthon. Vannak veszélyes bántalmazók, akik relációs megfélemlítést alkalmaznak, hogy ne csússzanak le az általuk gondolt hierarchiában, sőt, céljuk ennek a társadalmi hierarchiának a csúcsára jutni és uralkodni. Vannak olyan zaklatók, akik általában nem zaklatnak, de mivel egy zaklaltókból álló csoporthoz tartoznak, nem látják, hogy rossz lenne az, amit ez a tömeg tesz, és nem is akarnak kilógni a csoportból.

Csakúgy, ahogy különféle zaklatók léteznek, az áldozatoknak is több típusát különböztetjük meg. Bár, bárki megfélemlíthető, a zaklatás gyakori áldozatainak van néhány közös vonásuk:

  • Kevés önbizalom
  • Barátok hiánya
  • A bizalom hiányának fizikai jelei
  • Lehetséges nehézségek a tanulásban
  • Fizikai különbségek

A zaklatott személyek közös jellemzői a következők:

Ha aggódik a gyermeke iskolájában zajló zaklatás miatt, akkor a következő szempontokra kell figyelnie:

  • Megmagyarázhatatlan zúzódások
  • Az iskolát körülvevő szélsőséges félelem
  • Rossz álmok
  • Legyőzött hozzáállás
  • Fokozódó zárkózóttság

Ha aggódik a miatt, hogy esetleg gyermeke zaklatásnak van kitéve az iskolában, kérdezze meg a gyermeket és keresse fel az iskolát. Semmi esetre se hibáztassa a gyermekét! Semmi esetre se vonja kérdőre, hogy miért nem tett valamit a zaklatás megakadályozására! Semmi esetre se mondja gyermekének, hogy hagyja figyelmen kívül a zaklatást! E helyett segítsen gyermekének megérteni, hogy mit kell tennie, ha zaklatják, és kinek kell szólnia az iskolában. Megfelelő támogatással a zaklatásnak nem kell befolyásolnia hosszú távon a bántalmazott mentális egészségét.

 

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .