Táplálkozás
Szólj hozzá!

A nagy rizs mítosz

Azt hiszem, a tartós tévhitekből lesznek a mítoszok. Ahogy a banán esetében is történt. A következő párbeszéd számtalanszor lejátszódott már:

– Nem lehet enni rizst.

– De lehet enni.

– Nem, nem lehet.

– De lehet, de csak a barnát.

– Azt olvastam, hogy a basmatit is lehet enni.

– 160g-os diétában nem lehet csak barnát.

És így tovább a végtelenségig. Pedig, nem kellene semmi mást tenni, csak utána nézni a rizs értékeinek. Vagy nem?

Ahogy banánból sem egyféle van, úgy rizsből is van kb. 39 fajta, melyet étkezésre használunk. A rizsről, egyébként írtunk már ITT, egy kicsit más nézőpontból. Természetesen, nem jut el Magyarországra mind a 39 fajta rizs. Már az is nagy szó, ha valaki tudja, hogy van jázmin rizs, barna rizs, basmati rizs, hosszú szemű rizs vagy kerek szemű rizs. Sőt, egyenesen rizs-szakértőnek számít.

rizsek

Mivel kevés a rizs-szakértő, nézzünk meg néhány, Magyarországon is kapható rizsfajtát (Oryza sativa – ázsiai rizs; Oryza glaberrima – afrikai rizs). A felsorolásban nem található meg a vadrizs, ami ugye nem rizs, hanem fű (Zizania aquatica).

FeherHosszuRizs

Bármilyen fajta. Amint azt látjátok igen magas a glikémiás terhelése.

FeherRovidRizs

Az egyik, legmagasabb glikémiás terhelésű rizs. Jellemzően a rövid szemű, kerek vagy ragacsocs rizsből készítik a mochit, a különböző gombócokat, a sushit és az édességek zömét is. Nem is kell csodálkozni ezen a hatalmas terhelésen.

JazminRizs

A sokak által ismert jázmin vagy illatos rizs. A fotókon majd látni fogjátok, mennyire hasonlít a basmati rizshez. Ennek oka, hogy a jázmin rizs tulajdonképpen a basmatinak egy fajtája.

BasmatiRizs

Gyakorlatlan szemnek, talán teljesen egyforma a két rizsfajta. A basmati rizst azért ajánlgatják, mert a rizsek közül neki van a legalacsonyabb glikémiás terhelése, de amint az látszik, ő is a magas terhelésű ételek közé tartozik.

BarnaRizs

És akkor elérkeztünk a sokat emlegetett és ajánlgatott barna rizshez. Ilyen magas glikémiás terhelésnél aligha ajánlható pl. CH-diétába vagy akár enyhe IR-diétába sem. Ami miatt ajánlgatják, azt hántolatlanságának köszönheti, hiszen így rengeteg nyomelemet, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, hántolt társaihoz viszonyítva. Tehát, egészségesek nyugodtan fogyasszák, mértékkel.

VorosFeketeRizs

Utoljára pedig maradjon két, Magyarországon különlegesnek számító risz: a vörös és a fekete. Roppant drága mindkét fajta rizs. A császári Kínában a fekete rizst tiltott rizsnek is hívták, mivel csak az uralkodó ehetett belőle. Mind a mai napig ünnepnapokon esznek vörös rizst Ázsiában.

A fekete rizst használják még édességek készítésére is, mint pl. az indonézek bubur injinje, ami tulajdonképpen egy iszonyatosan édes fekete rizspuding.

Ezek szerint, akkor nem ehetünk rizst?

Nyugodtan lehet enni rizst, tudva az értékeit és tudva, hogy beillesztheted-e az étrendedbe. Ha bizonytalan vagy kérdezd meg az orvosodat. Illetve ne felejtsd el, hogy a rizshez lehet keverni pl. fekete szezámmagot, amivel csökkentheted a terhelést, hiszen a szezámmagnak csak 8 GL-e.

Ha egészséges vagy, akkor mértékkel fogyassz bármelyik rizsből.

A kapcsolódó fotókat, videókat, cikkeket, hozzászólásokat és egyéb bejegyzéseket a

30CukormentesNap

30SugarfreeDays

hashtagen találjátok meg TwitterenInstagramonPinteresten és Facbookon.

 

 

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .