Táplálkozás
Szólj hozzá!

Mi az a glikémiás terhelés?

A glikémiás indexet már sokan ismeritek, szépen lassan bekúszott a köztudatba, de a glikémiás terhelésről még mindig nem sok szó esik, pedig ugyan olyan fontos, ha nem fontosabb. Talán ezért is érkeznek olyan kérdések, hogy melyik fontosabb, melyiket kell figyelni? Fontosabb-e az egyik, mint a másik? Nincs versus. Az egyik, nem létezik a másik nélkül:

A glikémiás terhelés azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer milyen tartós vércukorszint emelkedést okoz. Nyilván hallottatok már arról, hogy vannak lassú -és gyors felszívódású szénhidrátok. A gyors felszívódású szénhidrátok szinte berobbannak a véráramba, míg a lassú felszívódásúak csak bevánszorognak.

A glikémiás terhelés megmutatja nekünk, hogy az adott étel mennyire terheli meg a szervezetünket.

Ezt, így tudod kiszámolni:

vegyük alapul a görögdinnyét, aminek igen magas, 75 GI a glikémiás indexe. Sokan hiszik a görögdinnyéről, hasonlóan a banánhoz, hogy tiltólistás 🙂

Tudjuk továbbá, hogy 100g görödinnyében 6g CH van.

(75GIx6CH)/100g = 4,5 ami ugye ~5 GL (alacsony)

Tehát, azt látjuk, hogy bár nagyon magas a görögdinnye GI-je, de CH-tartalma és glikémiás terhelése alacsony. Ebből az következik, hogy bátran ehetünk görögdinnyét. Természetesen, figyelembevéve a diétánk szabályait.

Mikor arról kell döntened, hogy egy ételt ehetsz-e vagy sem, beépítheted-e a menütervedbe vagy sem, akkor ne csak a glikémiás indexét vedd figyelembe, hanem a CH-tartalmát is, amiből aztán ki tudod számolni, hogy mekkora terhelést jelent ez a szervezeted szénhidrát anyagcseréjére nézve?

A glikémiás terhelés azt is megadja, hogy mikor érdemes vagy éppen mikor kell fogyasztanod az adott élelmiszert. Ugye, arról volt már szó az egyik előző cikkben, hogy az étrendnek gyors -és lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerekből kell állnia.

Ez alapján a táblázat alapján el tudod dönteni, hogy melyik étel, melyik kategóriába esik:

  • 0-10 = alacsony GL
  • 11-20 = közepes GL
  • 21-… = magas GL

Ha macerásnak gondolod a számolgatást, mert éppen eleget küzdesz a szénhidrátokkal akkor ajánlok számodra egy appot, ami tud magyarul és helyetted kiszámol és regisztrál mindent, ill. te is hozzá tudsz adni ételeket.

És ITT egy tájékoztató videó az app működéséről.

Ha ennél is jobban érdekel a glikémiás terhelés, akkor önjelölt, videós tanácsadók helyett ajánlom az elérhető, publikus kutatásokat a témában ITT.

A kapcsolódó fotókat, videókat, cikkeket, hozzászólásokat és egyéb bejegyzéseket a

30CukormentesNap

hashtagen találjátok meg TwitterenInstagramonPinteresten és Facbookon.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .