Egy kis videó előzetes a témához. Természetesen, blogbejegyzés is lesz, de még emésztem a dolgokat. Érdekes, hogy itthon, Magyarországon, erről senki nem beszél(t). Tovább olvasom
Legfrissebb bejegyzések
A gabonafélék főzése
Felhasználás előtt, valamennyi gabonafélét szűrőben, folyó vízzel alaposan át kell mosni. Ezután, ugyan úgy, mint a babot szokás, éjszakára beáztatjuk a gabonánkat hideg vízbe. Érdemes hűtőbe vagy egyéb hideg helyre rakni. Tovább olvasom
Csípős mandulamártás
Mivel itt a hideg, maradjunk még egy kicsit a csípős mártásoknál. A csípős fokhagymamártás után, itt a csípős mandulamártás. Tény és való, hogy jelenleg aranyárban mérik a mandula kilóját, de mégis érdemes, legalább egyszer kipróbálni ezt a receptet. Tovább olvasom
Szénhidrátok a fogyókúrában
Bár a szénhidrátok kevésbé hizlalnak, mint a zsírok, de bizonyos mértékű korlátozásra szükség van. Fogyókúrában napi egy-két vékony szelet barna kenyér vagy rozskenyér fogyasztása megengedett. A tésztafélék nem feltétlenül illenek a kalóriaszegény étrendbe. Kivételt képezhetnek a magas rosttartalmú tésztafélék, amelyek maximum 10 dekagrammnyi mennyiségben időszakonként beiktathatók a diétába, tekintettel arra, hogy magas rosttartalmuk csökkenti az étvágyat, és teltségérzetet okoz. Tovább olvasom
Mi a GI, azaz a glikémiás index?
Amikor elfogyasztunk egy szelet kenyeret, a kenyérben levő liszt cukorrá azaz glükózzá alakul a testünkben. Ugyanez történik, amikor gyümölcsöt eszünk, tejet iszunk, vagy csokit majszolunk. Ezen élelmiszerek mindegyike különböző fajtájú cukrot tartalmaz: a fruktóz a gyümölcsben, a laktóz a tejben, vagy a szacharóz a csokoládéban mind glükózzá alakul, a különbség csak abban van, hogy ezt milyen gyorsan teszik. Tovább olvasom
Szénhidrátok a cukorbetegek étrendjében
Általános szabály, hogy minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia. Ennek az a magyarázata, hogy inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén, ha a folyamatos inzulinhatást gyakran ismétlődő szénhidrátbevitellel nem ellensúlyozzák, a vércukor esése hipoglikémiát okozhat. Az inzulin nélkül kezelt cukorbetegeknél azért szükséges minden étkezésnél szénhidrátbevitel, mert a hasnyálmirigy inzulinelválasztását főként a szénhidrátokból felszabaduló szőlőcukor fokozza. Tovább olvasom
Szénhidrátok – Táplálkozás-élettani szempontból
Táplálkozás-élettani szempontból a szénhidrátok vonatkozásában megkülönböztetünk ún. emészthető (hasznosuló) és nem emészthető (nem hasznosuló) szénhidrátokat. Tovább olvasom
Szénhidrátok
A szervezet legfontosabb energiaforrásai a szénhidrátok (nyugalomban a szervezetnek a zsír a legfőbb energiaszolgáltatója, de táplálkozásunkban nem jó ha a zsír dominál). Egy gramm, szervezeten belüli elégetése 4,1 kcal energia felszabadulással jár. Az energiaadás mellett struktúrális szerepük van a nukleinsavakban, glikoproteinekben, glikolipidekben, mukopoliszacharidokban. Szén, hidrogén és oxigén vesz részt a molekulák felépítésében, de fehérjék is kapcsolódhatnak hozzájuk. Általános képletük (CnH2nOn) az atomok arányát fejezi ki, de nem jellemzi kémiai szerkezetüket. A cukrok (monoszacharidok) több OH csoportot is tartalmaznak, (polihidroxi oxovegyületek) de nem azonosak az édesítőszerként használt cukoralkoholokkal pl. xilit, szorbit, mivel oxocsoportot is tartalmaznak (O). A bennük található C – szén atomok száma szerint kapják elnevezésüket -triózok, tetrózok, pentózok, hexózok. Tovább olvasom
Originális vs. Generikus gyógyszerek
Szerző: Dr. Demeter Irma
szakgyógyszerész
Ha definiálni szeretnénk az originális gyógyszert, akkor ez egy olyan készítmény, amit egy gyógyszergyár fejlesztett ki a semmiből, a tudományos eredményekből. Ennek a nagy munkának „javadalmazásaképpen” a gyógyszer hatóanyaga szabadalmi védettséget élvez egy ideig, gyógyszerek esetén 20 évig. Ezt ne gondoljuk soknak, hiszen a hatóanyag kitalálása és piacra kerülése között mintegy 12-16 év telik el, már ha egyáltalán piacra kerül a gyógyszer.
Mi a citokin?
Citokin (cytocin) Tovább olvasom










