Digitális nomád
Szólj hozzá!

Digitális nomád – A nő

A lányok, bátrabbak 🙂 Miért mondom ezt? Mert ők azok, akiktől a legtöbb levél, kérdés érkezik hozzánk és ők azok, akik a legtöbb beszélgetést, vitát, értekezést kezdeményezik. Nem csak digitális nomád témában.

Azonnal felmerül a kérdés, hogy mennyiben más digitális nomád nőnek lenni, mint digitális nomád férfinak? Könnyebb? Nehezebb? A digitális nomádság most inkább férfi “munka” vagy női? Mire kell odafigyelnie egy nőnek? És egyáltalán, komolyan vesznek egy nőt? Gyerekkel is lehetek digitális nomád?

Igyekszünk, minden fontosabb kérdésre válaszolni. Természetesen, első körben az általánosabb kérdéseket válaszoljuk meg, hiszen egy blogbejegyzés keretei végesek. Mivel rengeteg kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy gyerekkel hogyan lehet valaki digitális nomád, a téma pedig hatalmas, ezért erről a témáról egy külön bejegyzésben fogunk beszélni.

Digitális nomád nőnek lenni egészen más, mint férfinak. Persze, minden attól is függ, hogy mit mihez viszonyítunk és mit honnan nézünk, hiszen nem mindegy, hogy utazó vagy nem utazó digitális nomád vagy; nem mindegy, hogy egyedül utazó vagy párban, esetleg családdal utazó digitális nomád vagy; nem mindegy, hogy a párod szintén digitális nomád vagy multi rabszolga 9-től 5-ig. Eléggé sok tényezős a dolog, ugye? 🙂 Akkor próbáljunk meg sorban haladni:

 Mit dolgozik egy digitális nomád nő?

A legtöbb nő, online marketinggel foglalkozik, illetve virtuális asszisztens. Sok esetben ez azt jelenti, hogy szerződésük van egy multival, egyéb vállalattal vagy valamilyen vállalkozóval, egyéb cégekkel. Természetesen, a digitális nomádok, férfiak, nők egyaránt sok esetben bedolgoznak nagyobb cégeknek. Kevesebben vannak a kóderek egyéb IT-s területen dolgozó nők. Általában ők is bedolgoznak.

Az érem másik oldalán helyezkednek el azok, akiknek saját cégük van, webshopo(ka)t üzemeltetnek, szellemi szabadfoglalkozásúak, írók, grafikusok, előadók, coachok, online terapeuták és ugyan megintcsak kevesebben vannak, de fotósok. Aztán ott vannak a könyvelők, fordítók és az online nyelvtanárok is. A lehetőségek száma végtelen 🙂

Könnyebb vagy nehezebb egy digitális nomád nő dolga?

Egyik sem. Az éremnek itt is két oldala van. Van, amiben könnyebb egy nő dolga és van, amiben nehezebb. Sok mindentől függ ez is. Például, ha egy olyan szakterületen szeretne a nő érvényesülni, ami a társadalmi normák szerint inkább a férfiak terepe, akkor nyilván nehezebb a dolga, nehezebben érvényesül és sokkal több engergiájába kerül bebizonyítani, hogy ér annyit a szakmai tudása, mint a hímnemű egyednek.

Nem mindegy, hova, kinek akarsz bedolgozni. Lényegtelen, hogy digitális nomádként hol ülsz, a lényeg, hogy hova, kinek dolgozol. Hiába vagy virtuális asszisztens, ha egy olyan társdalmi tradícióval kerülsz szembe, ahol a nők nem dolgozhatnak és az asszisztensi, titkári feladatokat is férfiak látják el hagyományosan.

Például a Távol-Keleten rendszeresen ütköztem abba a téves feltevésbe, miszerint a nyugati, fehér nők nem dolgoznak. Az, hogy magánpraxisom van és embereket gyógyítok teljes döbbenetet okozott emberekben. Volt, aki meglepetésében nekiszegezte a kérdést a Férjemnek, hogy tényleg igaz-e és tényleg hagyja-e, hogy dolgozzam? 😀 Sőt, az is előfordult, hogy egy férfi odafordult a Férjemhez és engedélyt kért tőle, hogy beszélgethessen velem.

Mi ebből a tanulság? Nőként, nagyon körültekintően kell kiválasztani az úticélunkat és a munkánkat.

Mire kell odafigyelnie egy utazó digitális nomád nőnek?

Szorosan kapcsolódik a fenti ponthoz ez a téma is. Minden társadalomban más a nők helyzete és ennek kapcsán a közbiztonság megítélése is. Az utóbbi években, egyöntetűen egyetértett a digitális nomád szcéna abban, hogy India nem egy életbiztosítás egy egyedül utazó nő számára. Továbbá, arab országokba is érdemes körültekintően utazni, főleg ha szingli utazó vagy.

Ugyanakkor azt is meg kell vizsgálni, hogy az adott ország, terület hogyan is áll a turistákhoz. Shanghaiban, akkor sem görbülhetett volna meg egy hajszálam se, ha pucéran sasszézom végig a Nanjing lún valamikor hajnalban. Szicíliában is a lehető legnagyobb biztonságban vannak a turisták, míg máshol felrobbantják őket. Felesleges arcoskodni vagy feminista/hímsoviniszta dumát lökni, ha nemkívánatos vendég az ember. Egyedül nem tudod megváltani a világot és nem túl egészséges, ha felrobbantanak, akkor sem ha esetleg túléled.

Ha az utazásodnak ez a része pipa, akkor nem árt megvizsgálni a célhely higiéniai lehetőségeit. Igen, néha nőnek lenni igen macerás. És e mellett még azt is el kell döntened, hogy mit akarsz? Elég ha a földön alszol hálózsákban és megdolgozol a reggelidért, vagy egy Sheraton medencéje mellől szeretnél jó pénzért kattintgatni?

  • Az elsődleges szempont tehát, a biztonságod.
  • Másodsorban a higiénia, hogy ne betegedj meg.
  • Innen már a csak a képzeleted szab határt, hogy mit is szeretnél 🙂
Digital nomad #1

 

Ha párban utazol.

Szándékosan írtam azt, hogy párban. Ugyan, egyáltalán nem mindegy, hogy egy másik lánnyal vagy pedig a fiúbarátoddal, férjeddel. Maradjunk annyiban, hogy nem egyedül.

Egy kicsit könnyebb a helyzet, mert megoszlanak a feladatok. Tudtok egymásra vigyázni, nagyobb biztonságban is vagy(tok). Nem kell mindent tudnod, nem kell mindenhez értened. De ezt is magadnak kell eldöntened, hogy mit szeretnél. Mindegyik módnak megvan a maga varázsa.

És ha már utazás, a TOP 10 digitális nomád célhely 8. helyén Budapest áll, jelenleg. Biztos el akarsz menni, vagy elég egy nyári kaland is?

december 27-ig még szavazhattok a kedvenc városotokra

december 27-ig még szavazhattok a kedvenc városotokra

Kereshet-e annyit egy digitális nomád nő, mint egy férfi?

A válasz, határozott igen. Miért ne kereshetne? A fizetés egy nagyon sok összetevős dolog, hiszen nem mindegy, melyik iparágban dolgozol. Az egyik iparág jobban fizet, míg a másik kevésbé. Ha olyan szakmád van, ami nagyon keresett és kevesen bírnak az adott tudással, mindjárt többet tudsz vele keresni, mint egy olyan tudással, amivel milliók rendelkeznek.

Másrészről, ha céged van, akkor nem neked fizet az ügyfél személy szerint, hanem a cég áll szemben egy másik céggel, ügyféllel. Te, mint alkalmazott jelensz meg a cégedben. Ha egy webshop bármely formáját üzemelteted, akkor sem érdekes a személyed. Lényegtelen, hogy nő, vagy férfi vagy e. Az viszont, már lényeges, hogy a webshopodban lévő termékeket megveszik e avagy sem.

Szabadúszóként, vállalkozóként rajtad múlik, hogy mennyit keresel, nem egy multirabszolga hr-es dönti majd el egy másik no name pénzügyessel, hogy mennyit kaphatsz. Minden kétséget kizáróan fel kell nőni a feladathoz, önismeretet és piacismeretet kell szerezned, hogy lásd, mennyit érsz; mennyit ér a tudásod és mennyit kérhetsz el érte. Többet, mint amennyiért egy multi megveszi azt 😉

Egyelőre ennyit. Így is nagyon hosszúra nyúlt már ez a bejegyzés, de folytatása következik, ahogy ígértük.

A kapcsolódó fotókat, videókat, cikkeket, hozzászólásokat és egyéb bejegyzéseket a 

DigitalisNomad

hashtagen találjátok meg Twitteren, Instagramon, Pinteresten és Facbookon.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .