Pszichológia
Szólj hozzá!

Hajtasz és közben nincs időd élni!

Mindannyian szeretnénk jól élni, harmóniában a környezetünkkel és önmagunkkal.

Napjainkban kiemelkedő fontosságú az elvárásoknak való megfelelés, a bármi áron történő teljesítés. A hajszolt életmód sokszor vezet úgynevezett menedzser- vagy stressz-betegséghez. Rohanó, feszültséggel terhelt életünk következménye, hogy mindenféle olyat teszünk magunkkal, amely megbontja a szervezetünk harmóniáját, egységét és ezáltal egészségét.

Az, hogy a magas szintű igénybevételre hogyan reagál valaki, alapkarakterétől függ, melyet egyrészt a genetikai öröksége, másrészt a korai szocializációja, azaz életének első hét éve befolyásolja. Ma, amikor megküzdési stratégiákról beszélünk, a különböző csapatépítő és személyiségfejlesztő tréningek igen hatékonyan készítenek fel, de az elvárások hatványozottan nőnek.

Az emberi szervezetet szokták a számítógéphez hasonlítani, a test a hardver, az agy a szoftver. A winchesteren pedig, a gyerekkori emléknyomok tárolódtak, amelyek a támadási vagy menekülési viselkedésformára hajlamosítanak. A mai kor egyik legnagyobb kihívása, hogy sok esetben topon vagyunk a szakmánkban, de az elfojtott indulatot a szociális életben, általában az intim szférában vezetjük le. A betegség akkor jön elő, ha az elvárások meghaladják a képességeinket, kontrollvesztetté válunk, nem tudunk se támadni, se menekülni.

Bárhová megyünk, a tüneteinket magunkkal cipeljük, esetleg továbbörökítjük. Ez ellen a magas intellektus sem jelent védelmet, minden embert érinthet, és aggodalomra adhat okot.

Ezeket a problémákat a szakmai kifejezések különböző néven illetik:

· Szorongásos-, stressz-, menedzser- betegség,

· pánik,- depresszió,- krónikus alvászavar,- fóbiák,- kényszerbetegség,

· szenvedélybetegségek (leggyakoribb az alkoholizmus. Az alkohol a legjobb szorongásoldó, de a belőle keletkező aceton a legerősebb pánikkeltő, ezért kell folyton még inni.)

Érdemes néha megállni és figyelni, hogy a következő tüneteket produkáljuk-e: szívverés, száj kiszáradás, folyamatos belső feszültség, nyugtalanság, alvászavarok, elégedetlenségérzés, űzöttség, folytonos elkésettség-érzés, óranézegetés?

Sajnálatos tény, hogy a magyar mentalitás szerint a lelki egyensúly elvesztése a gyengeség jele. Ha valaki úgy érzi, hogy valami nincs rendben, ha szúr a szíve, elmegy belgyógyászhoz, ha látászavarai vannak neurológushoz, ha soknak érzi a savát gasztroenterológushoz stb., és arra nem gondol, hogy ezeknek mind köze lehet a megterheléshez. Sokan nem veszik tudomásul, hogy a szellemi megterheléstől alakulnak ki fizikai tünetei. Pedig, igen! Az ilyen esetekben elvégzett szűrés után kap különféle gyógyszereket: szívritmus-szabályozót, mert úgy tűnik, a szíve nehezen bírja a túlterhelést, vérnyomáscsökkentőt, izomlazítót, altatót, stb. A testet kezelik, azonban az alapbaj nem derül ki.

A legokosabb, legképzettebb menedzsernek is szüksége lehet az indulati problémák, az indulatkezelési zavarok megoldásához egy külső szakember segítségére, aki megmondja, mire van szüksége ahhoz, hogy újra a régi színvonalon tudja végezni a dolgát és élvezze az életét!

A beteg személyiségének magas szintű figyelembevételével alkalmazzuk azon vizsgálati, tanácsadó vagy pszichoterápiás kezelési módokat, amelyek hatékonyan visszaállítják a dinamikus önérvényesítő és leginkább az életét élvező testi-lelki jólétét, EGÉSZSÉGÉT.

Valakivé válni: kreatív, hatékony, stressz-tűrő, integrált személyiséggé.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .