A glikémiás indexet már sokan ismeritek, szépen lassan bekúszott a köztudatba, de a glikémiás terhelésről még mindig nem sok szó esik, pedig ugyan olyan fontos, ha nem fontosabb. Talán ezért is érkeznek olyan kérdések, hogy melyik fontosabb, melyiket kell figyelni? Fontosabb-e az egyik, mint a másik? Nincs versus. Az egyik, nem létezik a másik nélkül:
A glikémiás terhelés azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer milyen tartós vércukorszint emelkedést okoz. Nyilván hallottatok már arról, hogy vannak lassú -és gyors felszívódású szénhidrátok. A gyors felszívódású szénhidrátok szinte berobbannak a véráramba, míg a lassú felszívódásúak csak bevánszorognak.
A glikémiás terhelés megmutatja nekünk, hogy az adott étel mennyire terheli meg a szervezetünket.
Ezt, így tudod kiszámolni:
vegyük alapul a görögdinnyét, aminek igen magas, 75 GI a glikémiás indexe. Sokan hiszik a görögdinnyéről, hasonlóan a banánhoz, hogy tiltólistás 🙂
Tudjuk továbbá, hogy 100g görödinnyében 6g CH van.
(75GIx6CH)/100g = 4,5 ami ugye ~5 GL (alacsony)
Tehát, azt látjuk, hogy bár nagyon magas a görögdinnye GI-je, de CH-tartalma és glikémiás terhelése alacsony. Ebből az következik, hogy bátran ehetünk görögdinnyét. Természetesen, figyelembevéve a diétánk szabályait.
Mikor arról kell döntened, hogy egy ételt ehetsz-e vagy sem, beépítheted-e a menütervedbe vagy sem, akkor ne csak a glikémiás indexét vedd figyelembe, hanem a CH-tartalmát is, amiből aztán ki tudod számolni, hogy mekkora terhelést jelent ez a szervezeted szénhidrát anyagcseréjére nézve?
A glikémiás terhelés azt is megadja, hogy mikor érdemes vagy éppen mikor kell fogyasztanod az adott élelmiszert. Ugye, arról volt már szó az egyik előző cikkben, hogy az étrendnek gyors -és lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerekből kell állnia.
Ez alapján a táblázat alapján el tudod dönteni, hogy melyik étel, melyik kategóriába esik:
- 0-10 = alacsony GL
- 11-20 = közepes GL
- 21-… = magas GL
Ha macerásnak gondolod a számolgatást, mert éppen eleget küzdesz a szénhidrátokkal akkor ajánlok számodra egy appot, ami tud magyarul és helyetted kiszámol és regisztrál mindent, ill. te is hozzá tudsz adni ételeket.
- Androidra: Glikémiás terhelés diéta
- iPhone-ra: Glycemic Index & Load of food for low carb diets (ez is tud magyarul)
És ITT egy tájékoztató videó az app működéséről.
Ha ennél is jobban érdekel a glikémiás terhelés, akkor önjelölt, videós tanácsadók helyett ajánlom az elérhető, publikus kutatásokat a témában ITT.
A kapcsolódó fotókat, videókat, cikkeket, hozzászólásokat és egyéb bejegyzéseket a
hashtagen találjátok meg Twitteren, Instagramon, Pinteresten és Facbookon.