A Táplálkozás kategória bejegyzései

10 dolog, amit az olivaolajról tudni kell

1. A legnagyobb olívaolaj-termelő Spanyolország és Olaszország, s az utóbbi a fogyasztásban is élen jár. Az olaszok számára olyan az olívaolaj, mint nekünk a kenyér. Az egy főre jutó havi átlagos olívaolaj-felhasználásuk több mint 1,3 liter (míg hazánkban mindössze 70 ml/fő/év). A görögök, törökök és arabok szintén alaposan kiveszik a részüket a termelésből és fogyasztásból, de a francia és kaliforniai olajok sem megvetendők.

Mindent a rizsről

Szerző: Dr. Prutkay Csaba Általános sztereotípiánk az, hogy „ha rizs, akkor Kína”. Az igazság azért egy kicsit árnyaltabb. A rizs kultúrája elsősorban a csapadékban gazdag területekhez kötődik, mint amilyen Délkelet-Ázsia térsége: Vietnam, Thaiföld, Indonézia vagy Dél-Kína. Bár a rizs általánosan elterjedt Kínában – sőt: az ételre használt fan [饭] szó alap jelentése „főtt rizs” -, azért mégsem mondhatjuk, hogy minden területen ugyanakkora lenne a jelentősége. Északon a tésztafélék (mien tiao – 面条) az elterjedtebbek, míg a „virágzó délvidéket” jellemzi dominánsan inkább a rizs. Minden területnek magvan a maga rizsfajtája.

Táplálkozási tévhitek – II.

A tévhitek helyett, talán írhattunk volna rögeszméket is. Ezeket a tévhitek, rögeszmék, a gyermekkorunkban rögzülnek, azaz, a szocializációnk során égnek belénk. Így, végigkísérik felnőttkorunkat, s talán egész életünket. Ráadásul, ezek, általában valamiféle negatívumhoz kapcsolódnak. Mindezek mellett, nagyon jellemző ránk, magyarokra, hogy a mondanivalónkat negatívan fogalmazzuk meg. Ilyen például, mikor azt kérdezzük, hogy „Nem kérsz teát?” vagy „Ne egyél este, mert attól hízol!”. Mindjárt determináljuk is a dolgokat, tehát nem kérsz teát, jaj de jó, legalább nem kell főznöm, és hehe jól elhízol, dagadt leszel. Attól, hogy egyes dolgokat eufémisztukosan, azaz szépítve fejezünk ki, a jelentéstartalom még nem változik.

Regeneráló ételek

Az utóbbi időben több levelet is kaptunk azon olvasóinktól, akik táplálkozási rovatunkat követik figyelemmel és sportolnak. Most, az Ő kérésükre állítottunk össze egy olyan étellistát, mely a regeneráció és a teljesítmény szempontjából a legkedvezőbb. Igyekeztünk, olyan ételeket válogatni, melyek vitamin és ásványi anyag tartalmuk mellett finomak is, tehát élvezeti értékük sem elhanyagolható.

Unokák és nagyszülők veszélyben?

A vitamin-, nyomelem- és ásványianyag hiányos táplálkozás szempontjából halmozottan veszélyeztetettek az idősek. A szakirodalmi adatok szerint 30-60 százalékuk elégtelenül táplálkozik, így őket nagyobb mértékben fenyegetik a hiányállapotok kialakulása. Ennek több oka van. Egyrészt az időskorúak érdeklődése a táplálkozás iránt beszűkül, ami jórészt annak is következménye, hogy az idősödéssel együtt az embernek csökken az íz érzése, így nem kívánja meg, s nem is élvezi az ételeket úgy, mint fiatalabb korában. Az elégtelen táplálkozásnak nem csak anyagi, hanem életmódbeli okai vannak a nyugdíjasok esetében: a magára maradt idős ember nem vezet háztartást, míg korábban a gyerekek vagy éppen az élettárs kedvéért csak-csak nekiállt főzőcskézni, önmagáért már nemigen.