Táplálkozás
Szólj hozzá!

A candidiázis elleni terápia

Candida_albicans_micros

A Candida elleni diéta hatásosságát állítók szerint a gyógykezelés két lényeges összetevője a gyógyszeres kezelés és a diéta. A gombák ellen több gyógyszer (antimikotikum) létezik a gyógyszertári forgalomban. A gyógyszeres kezelés természetesen csak orvos javaslatára és ellenőrzése mellett alkalmazható.

A kezelés másik, kiegészítő eleme a Candida elleni diéta. A diétának három célja van:

  • a Candida számára kedvező feltételeket nyújtó táplálékfélék visszaszorítása,
  • az élelmiszerekben előforduló egyéb sarjadzó és penészgombák kerülése, s amennyiben fennáll,
  • az allergiát kiváltó élelmiszer-féleségek kiiktatása.

A Candida elleni diéta hatásosságát állítók szerint a gomba szaporodását fokozzák a sok finomított szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek. Ezért kerülendő az édesítésre használatos cukor, a sok egyszerű cukrot tartalmazó édességek, desszertek, üdítőitalok, szörpök, tésztaféleségek, sütemények, kekszek stb., de a nagy cukortartalmú, édes gyümölcsök, a gyümölcslevek, a méz és a juharszirup is. Ugyancsak csökkentendő a finomított lisztből készült gabonatermékek, a fehér kenyér és a tészták fogyasztása. 
A Candida elleni diéta alkalmazói szerint az élesztőt vagy penészt tartalmazó élelmiszereket kerülni kell, mivel a Candida-fertőzöttek allergiás reakcióval reagálhatnak egyéb gombafajokra is, még az étkezési nagygombákra is. Így minden láthatóan penésszel szennyezett élelmiszer fogyasztása kerülendő, de az olyan élelmiszerek is, amelyeken nem látható gomba, de a számukra kedvező feltételek miatt előfordulhat bennük penészgomba. Például szárított gyümölcsök, zöldségek és földimogyoró esetén különösen ügyelni kell a penészmentességre. Élesztőgomba-tartalma miatt fogyasztásra nem javasolják az érlelt, alkoholtartalmú italokat (sört, pezsgőt, vermutot stb.), az ecettel, erjesztéssel készült, konzervált élelmiszereket, a sajtok jó részét, a kefirt. Hasznosnak tartják viszont a fokhagyma fogyasztását gombaellenes hatású allicintartalma miatt.

A Candida elleni diétát terápiásan alkalmazók szerint a Candida-fertőzötteknél gyakoribb az élelmiszer-allergia egyéb élelmiszerfélékre (tejre, búzára stb.). Az ilyen élelmiszereknek az étrendből való kiiktatása azonban csak bizonyított allergia esetén indokolt, mivel fontos, más módon nehezen pótolható tápanyagok felvételének a csökkenésére vezethet.
 A Candida szaporodásához némely szerző szerint hozzájárulhat a nem biogazdálkodásból származó vágóállatok húsának fogyasztása is. Az ilyen állatok ugyanis a nevelésük során antibiotikumos kezelést, esetleg hormonális kezelést is kapnak, s a stresszhormonjaik szintje is emelkedett. Így a hormonok immunfunkciót gátló hatása és a maradék antibiotikumok hatása szintén a Candida szaporodásának kedvez. (A nem “biohús” fogyasztásának ilyen hatását független vizsgálatokkal még nem igazolták.) 
A Candida elleni diéta összeállításakor fontos, hogy megfelelő vitamin– és ásványianyag-ellátottságot nyújtson.
 A Candida elleni diéta alkalmazói e diéta követését néhány hétig javasolják, ám ha a tünetek nem javulnak, a szénhidrátfelvétel további csökkentését tartják szükségesnek. Általában véve a diéta javasolt időtartama nőknél három-hat, férfiaknál egy-két hónap. Ezen időszak után próbaképpen kis mennyiségben fogyasztható “tiltott” élelmiszer annak ellenőrzésére, hogy nem vált-e ki tüneteket. Ha ismételten tünetek jelennek meg, a diéta folytatását javasolják, maximális esetben másfél évig.

Kapcsolódó bejegyzések:

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .