Mivel itt a hideg, maradjunk még egy kicsit a csípős mártásoknál. A csípős fokhagymamártás után, itt a csípős mandulamártás. Tény és való, hogy jelenleg aranyárban mérik a mandula kilóját, de mégis érdemes, legalább egyszer kipróbálni ezt a receptet.
Mint ahogy az, már megszokott, egészségeseknek, candidiázisban szenvedőknek és diétát tartóknak egyaránt ajánljuk ezt az ételt.
Hozzávalók:
- 50g mandula
- 1 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- Cayenne bors
- 1/2 kiskanál só (el is hagyható)
- 3 evőkanál citromlé
- 120ml olívaolaj
- frissen őrölt bors
Először felaprítjuk a mandulát. Gépben is darálhatjuk, de figyeljünk, hogy ne mandulaport készítsünk! A durvára vágott mandulánkat megpirítjuk egy serpenyőben. Nem teszünk alá sem olajat, sem zsírt.
Mikor szép aranybarna a mixerrel finomra őröljük és hozzáadjuk a paradicsomot. Az elegyünket összeturmixoljuk. Az így kapott paradicsompürét összekeverjük az áttört fokhagymával, egy csipet Cayenne borssal és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Az olívát a végén, lassan, finom sugárban belecsorgatjuk az öntetünkbe, miközben habverővel keverjük. Ízlés szerint még ízesítjük, ha szükséges.
A mártást halhol, kagylóhoz, héjában főtt krumplihoz ajánljuk, de nagyon finom káposztával és kelkáposztával is.
Kapcsolódó bejegyzések: