Online konzultáció
Szólj hozzá!

Online terápia

Az első, igen kezdetleges online terápiára – amit talán, szakmailag nem is neveznék terápiának – e-mailen került sor valamikor a 2007-es év folyamán. Első sorban külföldön, Erdélyben élő magyarok kerestek meg a kéréssel.

Az e-mailen történő tanácsadásnak, terápiának jelentős korlátai vannak. Első sorban, hihetetlenül sokat kell írni, ami rengeteg időt vesz el mindkét féltől; másodsorban, nem látom az ügyfelet, ami jelentős veszteség a terápia vagy tanácsadás során. Komoly értéke van a folyamatban a mimikának, a non-verbális kommunikációnak, a gesztusoknak, a szemkontaktusnak.

Ugyanakkor, hatalmas tapasztalatot szereztünk a témában 2009-re, az első e-Mentális Egészség Csúcstalálkozó idejére. Nem csak elméleti koncepcióink, ötleteink voltak az online terápiáról, hanem nagyon is konkrét, kézzelfogható tapasztalataink. Első kézből tapasztalhattuk meg az előnyöket és a hátrányokat.

Az időközben eltelt tíz év alatt, komolyan kidolgozott folyamatokra tettünk szert, melyekben hatékonyan sikerült kiküszöbölnünk a hátrányokat, illetve minimalizálni azokat. Mára, az e-mailezés csupán kiegészítője lehet egy terápiás vagy coaching folyamatnak; ugyanakkor az eszköztárunk a technika fejlődésével kibővült a különböző üzenetküldő rendszerekkel, mint Viber, iMessage, Bleep … stb.

Az online terápia valamelyik videofon-rendszeren keresztül működik, mint pl. Skype vagy FaceTime, szigorúan, kamerahasználat mellett. Mint ahogy azt föntebb is említettem, nagyon nagy szükség van arra, hogy lássuk egymást a terápia vagy a coaching folyamán. Akkor is látjuk egymást, ha egy hétköznapi rendelőben találkozunk, tehát az ilyesfajta szégyenlősség teljességgel irracionális.

Mára, az online terápiát választók nem korlátozódnak a külfödön élő magyarok halmazára. Az elmúlt tíz évben nagyot fordult a világ, rengeteg új szakma született, lettek expatek és digitális nomádok is. Az internet, közelebb hozott minket egymáshoz. Ma, már nem probléma, ha a lakóhelyeden nem találsz magadnak szakembert; Szegeden ülve is együtt dolgozhatsz egy budapesti vagy akár győri terapeutával, coach-csal. Ha időközben külfödre kerülsz, akár csak egy konferencia erejéig is, nem kell megszakítanod a terápiát, hiszen a Skype-nak köszönhetően teljesen mindegy, hogy hol vagy a világban éppen.

Illenék pár szót mondani az online terápia hátrányáról is. Nos, ilyen nem nagyon van, ezért nem is szentelünk ennek külön cikket. Viszont lényeges elmondani, hogy kik azok, akik nem vehetnek részt online terápián?

Azok, akik ön- és közveszélyesek, folyamatos pszichiátriai felügyelet alatt állnak, felügyelt gyógyszeres kezelés alatt állnak, abba szeretnék hagyni a pszichotronikus szerek használatát vagy bármiféle addikciójuk van, amitől szeretnének megszabadulni. Ezekben az esetekben kórházi háttér szükségeltetik, folyamatos felügyelet, illetve be kell vonulni egy terápias vagy leszoktató intézménybe. Ezeket az eseteket online nem lehet kezelni, ahogyan egy szívműtétet sem lehet online végrehajtani. Továbbá, akik nem töltötték be 18. életévüket.

Természetesen, egy konzultáció erejéig szívesen fogadunk mindenkit, de pont ugyan ezt tudjuk majd elmondani, illetve ajánlani tudjuk a megfelelő intézmény(eke)t.

Online terápiára, coachingra ITT tudsz jelentkezni.

(Kérünk, ne használj céges e-mail címet, hacsak az nem a saját cégedé; kérünk, legyen stabil e-mailcímed, mint pl. hotmail vagy gmail. Köszönjük.)

Olvasd el ezt is!

Online terápia

Online terápia előnyei

Online terápia menete

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .