A zöldbab (Phasaolus vulgaris) – népies nevén a paszuly vagy a fuszulyka – a hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse. Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. Európába először a XVI. századba került át, de csak később lett népszerű az öreg földrész konyháiban.
A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2- és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100 gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.
Hozzávalók négy személyre:
- 750 g széles hüvelyű zöldbab
- só
- 1 egész citrom
- 1,5 kávéskanál cukormentes mustár
- őrölt bors
- 5 ek. olívaolaj
- 2 db zöldhagyma
- 1 csomó petrezselyem
- 200 g szemcsés, friss sajt v. túró
A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk és felvágjuk. 1 l forrásban lévő vízbe dobjuk, és 10 percig főzzük. Hideg vízzel lehűtjük, lecsepegtetjük, majd egy nagy tálba öntjük.
A citromból 4 karikát vágunk, a többi levét kifacsarjuk és összekeverjük a mustárral, a sóval, a borssal és az olívaolajjal. A zöldhagymát vékony karikára vágjuk, a petrezselymet durvára aprítjuk.
Az öntetet, a petrezselymet és a hagymát alaposan összekeverjük. Citromkarikákkal díszítve tálaljuk. Minden adagra egy nagy kanál sajtot púpozunk, és meghintjük őrölt borssal.
Jó étvágyat!