Táplálkozás
Szólj hozzá!

Zöldbabsaláta, szemcsés, friss sajttal

zoldbabsalataA zöldbab (Phasaolus vulgaris) – népies nevén a paszuly vagy a fuszulyka – a hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse. Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. Európába először a XVI. századba került át, de csak később lett népszerű az öreg földrész konyháiban.

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2- és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100 gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.

Hozzávalók négy személyre:

  • 750 g széles hüvelyű zöldbab
  • 1 egész citrom
  • 1,5 kávéskanál cukormentes mustár
  • őrölt bors
  • 5 ek. olívaolaj
  • 2 db zöldhagyma
  • 1 csomó petrezselyem
  • 200 g szemcsés, friss sajt v. túró

A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk és felvágjuk. 1 l forrásban lévő vízbe dobjuk, és 10 percig főzzük. Hideg vízzel lehűtjük, lecsepegtetjük, majd egy nagy tálba öntjük.

A citromból 4 karikát vágunk, a többi levét kifacsarjuk és összekeverjük a mustárral, a sóval, a borssal és az olívaolajjal. A zöldhagymát vékony karikára vágjuk, a petrezselymet durvára aprítjuk.

Az öntetet, a petrezselymet és a hagymát alaposan összekeverjük. Citromkarikákkal díszítve tálaljuk. Minden adagra egy nagy kanál sajtot púpozunk, és meghintjük őrölt borssal.

Jó étvágyat!

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .