A receptet a vegetáriánusokon kívül ajánljuk a candida diétán lévőknek és a kísérletezőknek is. A töltött cukkini friss paradicsommártással különösen finom.
100 g cukkini 16 kcal-t, 3,1 g szénhidrátot és 1,2 g fehérjét tartalmaz. Ezen kívül gazdag A-, B6-, B12- és D-vaitaminban. Az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és kálciumot tartalmaz.
Hozzávalók:
- 4 cukkini
- 3 fej vöröshagyma
- 4 ek csíraolaj
- 1 kk zabpehely
- 1 ek őrölt dió (ha nincs jó a mandula is)
- 3 ek tej
- 3 ek tejszín
- só
- frissen őrölt bors
- 2 tojásfehérje
- 100 g tehéntúró
- zsiradék a kikenéshez
- 3 ek reszelt sajt
A megmosott, hosszában félbevágott cukkini belsejét kanállal kivájjuk, majd 5 percre forrásban lévő sós vízbe dobjuk. A hagymát meghámozzuk, és kockára vágjuk. 2 evőkanál olajat egy lábasban felforrósítunk, beledobjuk a hagymát és a kivájt cukkinibelet. Lassú tűzön 5 percig pároljuk. Rászórjuk a zabpelyhet és a reszelt sajtot, hozzáadjuk a tejet és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, és 5 percig együtt pároljuk.
A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Közben a tojásfehérjét habbá verjük. A habot és a túrót könnyedén a masszához keverjük. A fél cukkiniket megtöltjük a masszával, és kizsírozott sütőformában egymás mellé helyezzük. Meghintjük a sajttal és a maradék olajjal. 175-200 Celsius fokos sütőben 20 perc alatt aranysárgára sütjük. (Gázsütő esetén: 2-3. fokozat, légkeverős sütő esetén: 170-180 fok)