Pszichológia
Szólj hozzá!

Győzd le a depressziót 6 lépésben!

Azt hiszem, mára kimondhatjuk, hogy a depresszió egy örökzöld sláger az életünkben, és kiírthatatlannak tűnik. Rengeteget írtam már a depresszióról, a kialakulásáról, perevencióról, a fajtáiról és még a pszichotronikus szerekről is született egy cikkünk.

depression girlRengeteg elmélet forog közszájon, a szakemberek körében is, a vitákról nem beszélve, hogy miért is alakul ki a depresszió? Mindenféle elmélet van, ahogy pszichológiai irányzatból is ezerféle. Egyesek, határozottan azt állítják, hogy azért tapasztaljuk a depresszió agresszív növekedését a jelenkori társadalmunkban, mert túl könnyen megkapunk mindent. Egyszerűen, a modern életformát, életmódot hibáztatják egyes kollégák, mondván, bezzeg amikor még mamutra kellett vadásznunk és gyűjtögettünk, minden egyszerűbb volt és boldogabbak voltak az emberek. Lássuk be, hogy ez egy vicc. Egyrészről fogalmunk sincs az ősemberek pszichés és lelki egészségéről, másrészről, biztosan volt, akinek tele volt a hócipője a mamutvadászattal vagy éppen a halál unalmas gyűjtögetéssel. Voltak ott érzelmi és hangulati zavarok, csak éppen nem volt tudományos nevük.

Egy azonban biztos. A stressz, depressziót okoz és abból van bőven kicsiny világunkban. Arról ne nyissunk vitát, hogy a 9-5-ig mókuskerék vagy a mamutvadászat okoz-e nagyobb stresszt, mert teljesen felesleges. Viszont, az tény, ha időben észreveszed az életedbe kúszó depressziót, ha tisztában vagy azzal, hogy öröklött hajlamod van a betegségre, akkor tehetsz ellene és nem kell megvárnod, míg kórházba, pszichiátriára kerülsz és marékszámra döntöd magadba az antidepresszánsokat, amik vajmi keveset használnak. Végső gyógyulást semmi esetre sem hoznak és lássuk be, hogy az emberek 99% halálosan lusta ahhoz, hogy végigcsináljon egy kőkemény terápiát. De hát, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit akar az életével kezdeni.

Nyilván, ez a cikk – ahogyan a többi is – azoknak íródott, akik hajlandóak felemelni a hátsójukat a langyos pisiből és tenni akarnak önmagukért. Mert az a maradék 1% is rengeteg embert takar.

1.) Omega3 – zsírsavak

Oh igen, most mindenki kaphodhatja a fejét, de aki régóta követ minket, az már több cikket is olvashatott a témában. Bizony, az érzelmi és hangulati zavarok mögött nem csak a bunkó főnök és a kilátástalan élet áll és nem is csak a genetika. Szervezetünk, rengeteg biológiai/kémiai vegyületet termel, amit jól fel tudunk borítani a nem megfelelő táplálkozással és életmóddal. Majd, nem értjük, mit rontottunk el.

Nos, az agynak nem csak szőlőcukorra, hanem omega 3-ra is szüksége van a megfelelő működéshez. Általánosságban elmondhatjuk, hogy azokban az országokban, ahol magas(abb) az omega 3 bevitel, kevesebb a depressziós ember. De mivel ez egy igen összetett dolog, nem csak és kizárólag az omega 3-on múlik a boldogságunk.

depression girl man woman2.) Elkötelezett tevékenység vagy hobbi

Ez is egy nagyon érdekes dolog. Nos, kutató kollégák állítják, hogy pl. az elmúlt 10 évben, azért növekedett meg a depressziós betegek száma, mert fejlődött a technika és a mai technológia elszigeteli egymástól az embereket. Egyénileg végezzük a munkánkat, nincsen csapat. Hátttőőő …

Részben, igazuk van a T. Kollégáknak, de csak részben. Először is, ez a megállapítás így, nem vonatkozhat az introvertált személyekre. Az egyedül vagy egyénileg dolgozók száma eléggé minimális. Az emberek többsége, munkahelyre jár; gyárba, irodába. Open office-okban dolgozik a többség. Sehol semmi egyénieskedés, egyedüllét és az igazán fejlett munkahelyeken is korlátozzák az ún. home workinget, mégha arra lenne is lehetőség.

Akárhonnan is nézzük a dolgot, az extrovertáltatkat ugyanúgy érinti a betegség, mint az introvertáltakat, ergo, máshol lehet a titok nyitja, nem itt. Minden esetre az tény, és erről már írtam a prevenciós cikkben, hogy nagyon is szükséges valami kreativ tevékenység, szükséges a közösség, de egyáltalán nem arról van szó, hogy egy introvertált ember vagy akár egy depressziós beteg a társaság középpontjává váljon és ő szórakoztassa a jónépet. Első sorban támogatásra és elfogadásra van szüksége az embernek.

Miért? Azért, mert ha egyedül van és negatív gondolatok kerítették hatalmába, akkor hajlamos arra, hogy azon kérődzön naphosszat és egyre mélyebbre és mélyebbre kerüljön. A társaság, a másokkal való interakció, a kratív tevékenység ki tudja húzzni innen az embert és elvonja a negatív gondolatokról a figyelmet. Akár, át is konvertálódhatnak ezek a gondolatok.

3.) Testmozgás

Remélem, nem lepődött meg ezen senki. Neurokémiai fejtegetésekbe nem megyek bele még érintőlegesen sem, de maradjunk annyiban, hogy a testmozgás nagyon jó hatással van az agyműködésünkre.

Ha már gyógyszerszedő beteg vagy, akkor is kezdd el a testmozgást, segíteni fog! Teljesen mindegy, hogy gyalogolsz/sétálsz, kerékpározol, kocogsz vagy akár súlytemelsz. Egyszerűen, a mozgás növeli egyes agyi vegyianyagok aktivitási szintjét, mint pl. dopamin és szerotonin. Oh, és ki ne felejtsem a BDNF-t, ami egy növekedési hormon. Megígértem, hogy nem megyek bele neurokémiai fejtegetésekbe, de annyit itt mégis megjegyeznék, hogy depresszióban mély zuhanásba kezd ennek a hormonnak a szintje, minek következtében az agy elkezd zsugorodni idővel, majd romlik a tanulási hatékonyság és a memória. Gondolom, erre a szintre senki sem szeretne eljutni.

depression mood boy girl man woman women4.) Napozás

Egyáltalán nem a lebarnulásról van szó. Ma már a sokféle depresszió között megkülönbztetjük, az úgynevezett téli depressziót. Ennek az az oka, hogy csak télen, illetve a napsütéses órák számának a csökkenésével jelentkezik. Mára, teljesen egyértelművé vált, hogy a fényhatás és a depresszió szoros kapcsolatban állnak egymással. A cirkadián ritmus felbomlása igen komoly klinikai depressziót képes kiváltani, ami a legszélsőségesebb tettig – öngyilkosság – sarkallhatja az embert.

Tessék kimenni a fényre. Nagyjából már 30’ elég, hogy visszaálljon a bioritmusod és jobban érzed magad.

5.) Társadalmi támogatás

Magyarországon ezt leírni, 2016-ban még mindig gyomorösszerántó dolog. Egyrészről, hangosan, de mindenképpen keserűen felnevet az ember, másrészről pedig … Nos igen, a depresszió és válfajai még mindig tabunak számítanak, vagy egyszerűen viccnek veszik az emberek. Lásd a szülés utáni depresszió témájában írt cikkeinket. Azonban, egy depressziós betegnek vagy egy depresszióra hajlamos személynek életmentő lehet ez a támogatás. Szóval könyörgöm, ha nincsenek barátaid, ha hülyére vesz a családod, szedd össze magad és keress fel egy közeledben lévő terapeutát. Teljesen mindegy, hogy kit, csak kezdd el valahol, később majd váltasz szakembert, de tedd meg az első lépéseket!

depression depresszió6.) Alvás

Bárki bármit mond, alvásra szüksége van a szervezetnek. Biokémiai folyamatokat nem tárgyalok itt, mert már így is hosszúra nyúlt a cikk. Azonban, olyan még nem fordult elő a praxisomban, hogy egy-egy hangulati zavart ne előzött volna meg néhány hetes alvászavar. Ráadásul, a kialvatlanság rontja a kognitív folyamatokat és egyéb, komolyabb egészségügyi következményekkel is jár. A megzavart alvás az egyik lehatásosabb depressziót kiváltó ok. Szóval ha azzal hencegsz, hogy csak napi 3-5 órát alszol, attól nem leszel menő, viszont kilátásban van egy kiadós depresszió és egyéb egészségügyi probléma, amiket itt nem részletezek; guglizz rá 😉

Ha érdekesnek találtad ezt, és szeretnél többet megtudni, iratkozz fel hírlevelünkre!

Kérem a hírlevelet!

Olvasd el ezt is!

Előzd meg a depressziót!

Előzd meg a szülés utáni depressziót!

Depresszió

Téli depresszió

Alvászavarok

A stressz depressziót okozhat

Szülés utáni depresszió

A depresszióval kapcsolatos összes cikkünket ITT olvashatják.

Ha tetszett, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .