Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 m magas fa. A mexikói fajának a neve Persea gratissima. Termését, aligátorkörtének is nevezik, de mivel a gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért aztékul ahuacatl, azaz ’herefa’ a neve, innen az avokádó név.
Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.
Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőzését és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.
100 g avokádó tartalmaz:
8,53 g szénhidrátot, ebből 0,66g a cukortartalom. Fehérjéből 2 g találunk benne. Ezeken kívül, remek Tiamin, Riboflavin, Niacin, Pantoténsav, Piridoxin, Folsav és C-vitamin forrás.
Ásványi anyagokból Kalciumot, Vasat, Magnéziumot, Foszfort, Káliumot és Cinket tartalmaz.
Ez a saláta, előételként is tökéletesen megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 1 fejes saláta
- 1 kis uborka
- 2 puha avokádó
- 2-3 ek. ecet
- só
- frissen őrölt bors
- 1 ek. csíraolaj
- 0,5 csomó zsázsa
A salátát megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük és tetszőleges módon felvágjuk. Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk és felszeleteljük. Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Az egyiket kockára vágjuk, a másikat az öntethez finom péppé törjük.
Az avokádópürét összekeverjük az ecettel, a sóval, a borssal és az olajjal. A salátát, az uborkát és az avokádókockákat négy tányéron legyező alakban elterítjük, leöntjük az avokádóöntettel, végül, megszórjuk zsázsával.
3 hozzászólás