Táplálkozás
3 hozzászólás

Zöld, vegyes saláta, avokádóval

avokado

Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 m magas fa. A mexikói fajának a neve Persea gratissima. Termését, aligátorkörtének is nevezik, de mivel a gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért aztékul ahuacatl, azaz ’herefa’ a neve, innen az avokádó név.

Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.

Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőzését és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.

100 g avokádó tartalmaz:

8,53 g szénhidrátot, ebből 0,66g a cukortartalom. Fehérjéből 2 g találunk benne. Ezeken kívül, remek Tiamin, Riboflavin, Niacin, Pantoténsav, Piridoxin, Folsav és C-vitamin forrás.

Ásványi anyagokból Kalciumot, Vasat, Magnéziumot, Foszfort, Káliumot és Cinket tartalmaz.

Ez a saláta, előételként is tökéletesen megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 1 fejes saláta
  • 1 kis uborka
  • 2 puha avokádó
  • 2-3 ek. ecet
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek. csíraolaj
  • 0,5 csomó zsázsa

A salátát megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük és tetszőleges módon felvágjuk. Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk és felszeleteljük. Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Az egyiket kockára vágjuk, a másikat az öntethez finom péppé törjük.

Az avokádópürét összekeverjük az ecettel, a sóval, a borssal és az olajjal. A salátát, az uborkát és az avokádókockákat négy tányéron legyező alakban elterítjük, leöntjük az avokádóöntettel, végül, megszórjuk zsázsával.

Ha tetszett, oszd meg!

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .